dissabte, de gener 31

COM GOVERNAR EN UNA CATÀSTROFE


Dissabte passat vam tenir un fort temporal de vent, molt més violent del que acostumem a veure, els homes del temps ho van avisar. El que els meteoròlegs no fan és predir-ne les conseqüències, ni de ventades, ni llevantades, ni tornados, ..... No és la seva feina.
Jo i la meva dona ens en vam anar al Llengadoc, el llarg cap de setmana de Mollet. Tot i l’avís de mal temps, la veritat és no érem conscients que podria haver-hi un temporal catastròfic, no havien alertat del perill de circular, com en altres vegades. Al Sud-est de França –Llengadoc i Roselló -, feia la ventada que acostuma a fer ha vegades, però a mig matí del dissabte va començar de forma molt més violenta de com acostuma. Circulant per una carretereta, el vent agitava els arbres sense fulles violentament desprenent-se branques constantment, fins que alertats per un conductor del perill de seguir en aquella direcció, vam veure caure un arbre d’uns deu metres d’alçada sobre la calçada, tallant el trànsit. Girant cua i continuant cap una altra ruta, es feia difícil mantenir el vehicle recte –una autocaravana-, la gendarmeria ja havia tallat una altre ruta. Arribant a Narbona i en la poca estona que havia començat la violenta ventada, ja vam veure pins tombats, rètols publicitaris doblegats i els establiments comercials tancats. Gairebé ningú pel carrer, pocs vehicles i conducció molt prudent, un desert. Continuant el viatge cap a Perpinyà ens vam adonar del perill que significava seguir circulant. Un trailer bolcat a l’autopista, reacció: prohibició de circular camions a partir de la frontera. D’altres sortits de la ruta, semàfors que no funcionen, un paisatge de destrucció i tota activitat al carrer –inclosa la comercial i supermercats -, anul·lada.
A la nit ens arriba la notícia que hi ha dos milions d’abonats francesos sense electricitat !!! La nit es fa fosca i negra, i el més sorprenen: ningú s’alarma pel que passa, sembla que tothom estigui avisat, com si ja sabessin el que passaria. De Catalunya ens arriba que hi ha 4 nens morts per l’ensorrament d’un pavelló, i 3 o 4 morts més, milers d’abonats sense llum, arbres caiguts, i sobretot: l’emprenyamenta dels ciutadans.
A l’endemà, diuen per la ràdio francesa que als Departaments del Sud-oest el temporal ha estat molt pitjor, el President de la República N. Sarkozy, viatjarà al lloc per valorar-ne la situació. Diumenge: no hi ha pa, ni electricitat, ni cap activitat comercial. Ningú s’alarma. Dijous: el Govern francès declara el Dep. del Roselló zona catastròfica, i el corrent elèctric ja ha arribat a tothom.
Mentre a Catalunya, els ciutadans afectats per la ventada violenta estan indignats, alarmats. No per les destrosses en si, sinó per la falta de previsió de les autoritats, la diferència és que a França estaven alertats i aquí no. El Conseller d’Interior J. Saura, acusa els ciutadans de no obeir les consignes de Protecció Civil, i els Ajuntaments d’estar avisats i no fer-les complir. El President Montilla li cobreix les espatlles i culpa els meteoròlegs de no avisar de la perillositat del temporal –jo diria, de no crear prou alarmisme -.
Veient els fets de forma quasi simultània, el primer que m’indigna, ja des de l’exterior de Catalunya, és la diferència de capacitat de reacció de les autoritats per preveure les conseqüències del mateix temporal, aquesta no té res a veure a un costat i altra de la frontera, amb danys similars o superiors al nord. La capacitat de reacció d’uns governats i altres, davant una catàstrofe natural: uns deixen la política al calaix per atendre la catàstrofe i els ciutadans que els han dut al governar, i altres fan política de la desgràcia del poble. Molt greu i indignant, la poca capacitat d’Estat d’alguns governants catalans. No estan a l’alçada d’un país que aspira a ser lliure, d’un país que vol ser un estat.
Mai un governant democràtic poc culpar el poble. Es deu a ell.
A hores d’ara dissabte 31, encara hi ha llars sense electricitat, no s’ha declarat zona Catastròfica cap municipi, i al bosc hi ha centenars d’arbres caiguts i trencats esperant el tòrrid estiu per cremar, sense que hi hagi cap Pla extraordinari de neteja forestal encara. Falta capacitat de reacció i capacitat d’Estat.
Si volem ser un Estat, haurem de canviar el tipus de governants.

2 comentaris:

 1. Supongo que tu magnífico Blog será un buen soporte de reivindicación para las muchas necesidades de tu pueblo.
  Espero y deseo que a través de él se conciencien las autoridades locales en pos de una mejor atención ciudadana. Os lo mereceisUn abrazo. Zoilo

  ResponElimina
 2. 模特兒
  免費視訊聊天
  msn視訊美女
  即時通視訊交友
  ut聊天室
  uthome視訊聊天室
  uthome影音視訊聊天室
  ut一夜聊天室
  ut上班族聊天室
  ut上班聊天室
  ut女同志聊天室
  ut女同聊天室
  ut北部人聊天室
  ut失落的世界聊天室
  ut成人聊天室
  ut免費視訊聊天室
  ut男同志一般聊天室
  ut男同志聊天室
  ut男同聊天室
  ut東部人聊天室
  ut南部人聊天室
  ut聊天
  ut視訊聊天室
  ut彰化人交友聊天室
  ut彰化人聊天室
  ut網際空間聊天室
  ut網際聊天室
  winrar免費下載
  一葉晴貼影片
  丁字褲美女寫真
  丁字褲辣妹
  丁字褲辣妹圖
  丁字褲辣妹影片
  八卦山視訊影音聊天室
  十八美女排行
  十八美女排行榜
  三級短片免費試看
  下載視訊免費軟體
  下載網路交友聊天室
  大波霸美女影片免費
  大陸美女寫真圖片
  大陸影音聊天室
  大陸戀愛交友視訊聊天室
  女同性戀交友聊天室
  小弟弟貼影片
  小弟弟影片
  小弟弟影片分享
  小弟弟影片分享區
  小弟弟影片貼
  小弟弟影片網
  小弟第影片分享
  小精靈短片免費試看區
  視訊
  美眉
  免費看妹妹
  模特兒
  免費視訊聊天
  msn視訊美女
  即時通視訊交友
  ut聊天室
  小澤圓免費影片
  小澤圓短片免費試看
  小澤瑪莉亞影片分享
  川島和津實-影片分享
  中元普渡鋼管辣妹秀
  中元普渡鋼管辣妹秀短片
  中年人網路交友聊天室
  中年婦女網路交友聊天室
  中視免費線上直播
  五分鐘護半身視訊美女
  內衣美女寫真圖片
  及川奈央短片免費試看
  及川奈央影片免費下載
  天天線上影片直播
  天心美女寫真集
  天馬音樂視聽網
  天線寶寶下載免費影片
  天邊一朵雲影片免費下載
  手機mp4影片免費下載
  手機直撥免費視訊聊天秀
  日本卡通美女波霸寫真集
  日本免費色倩短片試看
  日本免費視訊
  日本免費視訊聊天室
  日本免費視訊辣妹
  日本免費試看短片
  日本波霸美眉寫真
  日本美女100排行榜
  日本美女波霸寫真集
  日本美女排行榜
  日本美女視訊聊天室
  日本美女寫真
  日本美女寫真屋
  日本美女寫真集
  日本美女寫真圖
  日本辣妹直播影片
  月費視訊交友
  比基尼派對熱舞大賽下載
  比基尼辣妹
  比基尼辣妹F罩杯
  比基尼辣妹圖片

  ResponElimina