dimecres, de setembre 15

ESTEM EN PLENA VAREMA


Diversos indicadors ens diuen que estem en plena varema: les Festes Majors dels pobles amb vinyes, el traginar dels tractors plens de caixes amb raïm, el color de les vinyes o l'olor de raïm al camp i els carrers.
Al nostre entorn martorellenc la vinya és gairebé l'únic cultiu agràri que podem contemplar i ara estem en plena activitat de collita (varema), premsat, i inici de la fermentació.
A Santa Mª de Martorelles la revisió del POUM preveu la desaparició de més 57 Ha. de vinya, requalificades a zona urbanitzable. Cal cercar fórmules per poder compaginar el creixement urbanístic, sense perjudicar l'activitat agrària tradicional i el paisatge de sempre.
Significa una modificació important del nostre entorn natural, en un poble on la superfície de vinya és inferior a la forestal, però que antigament era el contrari.
El futur de la vinya a Catalunya es troba en aquest moment en una situació difícil, com en altres sectors agraris, a causa de la devallada de preus del raïm al productor i de les polítiques agraries contradictòries de la UE. Per tant, el futur de les vinyes i d'una part de l'economia local té el futur incert.

2 comentaris:

  1. Vaig llegir que s'havia creat un organisme que agrupava diferents pobles de la D.O. Alella per promocionar el vi, entre ells Martorelles i Sta. Maria. Saps alguna cosa?
    Antonio

    ResponElimina
  2. No estic gaire al cas, però es tracta d'un organisme diferenciat dels municipis del Maresma dins de la mateixa D.O., o sigui que pretén agrupar els viticultors del Vallès dins de la D.O. Alella, o una cosa semblant.
    Ja m'informaré

    ResponElimina