divendres, de desembre 23

EL SOLSTICI D'HIVERN A LA TRADICIÓ NADALENCA CATALANA


Arribats a aquestes dates hi ha una sèrie de tradicions històriques que estan sent arraconades per altres d'altres cultures forànies com són el Pare Noel i l'Arbre de Nadal adornat, més pròpies de regions anglosaxones.
El que és ben nostre és el Tió, el Pessebre i altres relacionades amb el solstici d'hivern i també amb l'ancestral culte a la natura.
El Tió es tracta d'un tronc que es duia els dies de vigília de Nadal a les cases i que té diferents variants arreu de Catalunya. Es tracta d'una tradició, segurament d'origen pagà de culte a la natura (l'arbre) del qual s'aprofitava un tronc com a proveïdor de regals per a la mainada (fortuna). El tronc se situa a la vora de la llar de foc i es tapa amb una manta amb una part elevada fent de cap. Hi ha diverses maneres d'enganyar o distreure la canalla mentre s'amaguen els regals a sota la manta. Després els nens el colpegen amb un bastó mentre canten la cançó: Caga tió, d'avellanes i turró, ....
Diu Joan Amades al Costumari Català (I-42): A Martorelles el garrotegen la vigília, i l'endemà dóna el seu producte. Avui dia aquesta figura del Tió s'ha dignificat donant-li forma semihumana de pagès català.


Una altra tradició vinculada a la religió i al culte a la natura, és el Pessebre. És la representació a la llar del naixement del nen Jesús fet amb molsa, suro i figures de fang de personatges de la vida rural quan s'acosta Nadal. Normalment es muntava per Santa Llúcia (13 des.) i es desmuntava per la Candelera (finals de gener). Hi ha historiadors que creuen que es tracta d'una evolució de tenir figures sagrades a les cases. Però el Pessebre actual és Sant Francesc d'Assís qui li dona la composició que coneixem avui, amb el burro i la mula al voltant de la Sagrada Família amb el Neixament, i altres figures que s'incorporen després.
A Catalunya una d'aquestes figures típiques és el Caganer. També hi ha nombroses associacions pessebrites el que indica la gran tradició catalana d'aquesta representació nadalenca.


Al Pirineu, concretament a Bagà i Cerdanyola es celebra la Fia-Faia, que consisteix en anar al bosc, encendre una fogata i baixar per la muntanya amb torxes enceses fins el poble. A Centelles també es fa la Festa del Pi i es va al bosc per Sant Esteve (26 des) a escollir el pi. El dia 30 es talla un pi que es duu en comitiva fent sonar trabucs fins a l'església, on és penjat cap per baix en mig d'una gran festa. El 6 de gener el pi es despenjat.


BON NADAL A TOTS ELS MARTORELLENCS

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada