dilluns, de setembre 3

AL CARRER DEL SOL NO HI TOCA EL SOL.


A molts pobles de Catalunya hi ha el carrer del Sol. A Santa Mª de Martorelles és un carrer petit que hi ha sota el carrer Font del Ca (les cases unifamiliars de dalt). A Martorelles és un carrer antic més avall de l'ajuntament. A Mollet és un carrer ben conegut per sota can Gomà.
Sempre havia cregut que aquest nom venia del fet que era un carrer on hi tocava molt el sòl astre, un carrer assolellat, però no sembla que sigui així.
Joan Solà, important lingüista català, debatia en un article publicat al diari Avui l'any 1999, sobre l'origen dels mots Soldevila, Mitjavila i Capdevila. Antigament -segons deia -, alguns pobles estaven repartits entre el Cap de la vila, o part alta; la part baixa, carrers de baix o Sols de vila i la part Mitja de la vila. D'aquí també sorgeixen els cognoms Capdevila, Mitjavila i Soldevila. A la Franja d'Aragó encara es pot trobar la calle del Suelo de Villa.
Un dels carrers que ha subsistit és el de carrer del Sol de vila. Referint-se al carrer de la part baixa, o de sota (sols o suelo) d'un poble o nucli urbà. Els pobles han crescut i aquests carrers s'han incorporat al teixit urbà extensiu. Això no vol dir que a més quan es va posar el nom fos un carrer assolellat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada