dissabte, d’octubre 27

MONSOBSERVANS: UN NOU CONCEPTE D'ESPAI MUSEÍSTIC AL BAIX VALLÈS


Avui s'ha inaugurat Monsobservans, un espai museístic a les restes arqueològiques de l'assentament romà de Can Tacó/ Can Roina damunt del turó de les Tres Creus, entre Montmeló i Montornès. Declarat be d'Interès Nacional per la Generalitat.
Pot semblar molt lluny de Martorelles / Sta. Mª de Martorelles, però es tracta d'una actuació cultural única al Baix Vallès ja que és la primera vegada -que jo sàpiga-, que un cop excavat un conjunt arqueològic o un monument històric, s'adequa "in situ" per ser visitat per a la ciutadania. S'ha de reconèixer la capacitat de decisió dels dos ajuntaments de tirar endavant aquest projecte amb la participació de l'Institut d'Arqueologia Clàssica de la Generalitat, el Ministerio d'Educación y Cultura i la UE amb un fons FEDER. S'han hagut de moure molts fils per arribar a tirar endavant aquest projecte pel bé de la ciutadania i la cultura històrica baixavallesana.
S'ha adequat l'espai com un conjunt museístic amb dues aules temàtiques a l'aire lliure, un punt d'informació cobert, i l'Espai arqueològic on a través de panells didàctics podem saber com era cada espai i perquè s'utilitzava. Es tracta d'un assentament romà del segle II aC. que es va construir per controlar el territori en fase de romanització així com el pas de la Via Hercúlia -posteriorment Via Augusta. Les restes descobertes posen de manifest l'exepcionalitat de les edificacions.
Al Baix Vallès trobem una sèrie de restes i edificacions històriques que majoritàriament no han tingut el tractament que es mereixen per part de les institucions públiques - a excepció del Monsobservans i la Torre del Telègraf -, en perjudici de la cultura dels ciutadans que hi vivim. Parlo d'edificacions molt conegudes de caràcter civil com, el Pou de Glaç de Can Donadeu a Sant Fost, el Molí de Lloberons a Martorelles, el Castell de Sant Miquel a Montornès/Vallromanes, el poblat iber de Castellruf a Sta Mª de Martorelles i altres. Els polítics i autoritats que han passat pel món municipal no han tingut encara prou capacitat i visió suficient com per dur a terme les actuacions necessàries per museitzar o adequar el monument per a els ciutadans en bé de la cultura i l'educació del poble.
Val la pena visitar aquest espai, estarà obert els caps de setmana i a més hi hauran visites guiades diversos dies de novembre.
VEURE AQUÍ FOTOS DE LA INAUGURACIÓ

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada