diumenge, de gener 13

EL RAÏM PANSA BLANCA, MARE DE TOTS ELS BLANCS


Un equip d'investigadors de la Universitat de Barcelona ha descobert que el raïm pansa blanca  -o xarel·lo-, és la mare de  tots les varietats de raïm blanc. Així les varietats chardonay, albariño, verdejo, etc. parteixen d'una varietat més ancestral que és la pansa blanca la qual no s'ha modificat des de fa segles.
La Pansa Blanca és la variteta de raïm  pròpia de les vinyes de la zona de Martorelles i la base de la major part dels vins blancs de la Denominació d'Origen Alella, a la qual estan adscrites les nostres vinyes i els cellers martorellencs Marquès d'Alella, Altrabanda i Can Roda.
Per tant, tenim una joia de la biologia agrogenètica a les nostres vinyes. Els vins d'Alella ja s'exportaven en temps dels romans a la Roma imperial amb vaixell. A la Barcelona senyorial de fa cent anys, el vi d'Alella era considerat una beguda de prestigi.
En els últims anys, però aquesta denominació de vi havia caigut en desús i les vinyes s'havien anat abandonant en favor dels millors preus del sól per a urbanitzar. La D.O. Alella és la denominació més petita de Catalunya en quan a vins.

Diversos vins de cellers martorellencs han obtingut puntuacions destacades en diferents certàmens.
La Guia Peñin -la més prestigiosa calssificació de vins espanyols -, destaca amb 90 punts el Marquès de Alella Alier, del celler Parxet/Marquès d'Alella de Sta. Mª de Martorelles. Un vi de la varietat chardonay, envellit i criat en bóta de roure francès amb fermetanció malolàctica.
La Guia de Vins de Catalunya, destaca amb 9,50 punts el Marquès de Alella Pansa Blanca de Parxet. Aquest vi de la varietat autòctona pansa blanca, és el·laborat amb maceració peculiar amb les seves pells i fermentació lenta.
El Serralada de Marina 93 ceps del celler Altrabanda de Martorelles, amb 9,34 punts destacant com el millor negre de l'any. El vi negre s'obté de la variteta sumoll en vinyes de 70 anys, amb fermentació malolàctica i envelliment en bótes de roure francès durant 14 mesos.
També el celler Altrabanda de Joan Planas va obtindre una Menció del jurat a la fira Catavins 2012de Sabadell, amb el vi dolç Castellruf Vi de Taronja, prou conegut per molts de nosaltres.

1 comentari:

  1. Molt interessant l'entrada! Dir-vos que la biblioteca de Martorelles participa en el projecte "Biblioteques amb DO" i durant el mes de febrer hi haurà un seguit d'activitats relacionades amb el món de les vinyes i el vi.

    En aquest pdf hi trobareu més detalls:
    http://www20.gencat.cat/docs/Biblioteques/Tematic/Article/Que%20estem%20fent/Activitats/Activitats/Biblioteques%20amb%20DO/Bib%20DO_Fullet%C3%B3.pdf

    ResponElimina