diumenge, d’abril 21

LA TORRE DEL TELÈGRAF, JA ÉS VISITABLE


La Torre del Telègraf o Torre de can Buscarons, és un edifici que fins fa poc estava en ruïnes damunt d'un turó de la Serra de Can Buscarons-Can Fenosa. Aquest monument que tothom hem vist des del corredor del Besòs venint de Mollet a qualsevol altre lloc, ha estat restaurat de forma magnífica per l'Ajuntament de Montornès que està apostant decididament per la recuperació del patrimoni històric arqueològic, tal com es va veure fa poc amb la posada en funcionament de Mon Observans, un altre espai arqueològic de l'epoca romana. També de la recuperació del Refugi antiaeri de Cal Arnau.
Aquesta torre ha estat sempre visible des de lluny, ara més que mai amb l'edifici pintat de blanc. Es tracta d'una torre que va servir a la primera meitat del segle XIX per a les comunicacions militars entre Barcelona i Vic. Servia per a enviar missatges codificats amb un sistema òptic de senyals des d'un torre a l'altra.
La recuperació que s'està fent a tota la zona de Montornès-Montmeló-Vallromanes queda a l'espera de la restauració del Castell de Sant Miquel, pendent de resoldre els problemes amb la propietat de la finca.
A la zona de Martorelles-Santa Mª de Martorelles-Sant Fost de C., els monuments històric-arqueològic que tenim, estant a expenses dels elements degut a nul·la actuació per a recuperar-los per a l'educació i difusió del patrimoni cultural. La recuperació del patrimoni històric local i la seva difusió és un element bàsic per l'enriquiment de educatiu dels pobles. Cal posar el patrimoni a l'abast de l'educació i a l'estima dels ciutadans pel seu poble.

1 comentari: