dimecres, de juliol 24

SENDERS SENYALITZATS PER LES VINYES


No es tracta d'un nou sender senyalitzat per caminar per les vinyes, però aquest cartell informatiu que vaig trobar per les vinyes d'Alsàcia fa poc m'ha fet veure la necessitat d'educar sobre el paisatge i el patrimoni alhora que fem una caminada pels voltants de Martorelles o sant Fost.
El vaig trobar, es tractava d'una ruta de petita durada que sortia del poble i passava pel mig de les vinyes fins a les ruïnes d'un castell, i tornava al poble d'origen de la ruta senderista.
Al plafó situat al lloc de sortida i de partida del sender, es feia referència al paisatge local vitícola. Amb el títol "Le Tourneé du Bangard" (La Volta del Bangard -antinc ofici de guarda vinyes). Després una breu explicació del paisatge local vitícola que s'anirà veient, la història d'aquest ofici, una breu descripció de les plantes que hom trobarà, i Bona visita!
Aquesta ruta tenia tres nivells o recorreguts diferents segons el grau de dificultat. Un planell descriptiu amb les rutes i les recomanacions.
Ara que l'aficció a sortir a caminar s'està posant cada dia més en solfa per la població, seria bò o no estaria de més que les autoritats avoguéssin per donar a conèixer els valors culturals del nostre paisatatge local, in situ, o sigui a mida que ens trobem aquests valors patrimonials -castells, antics masos, fonts, - o paisatgístics -vinyes, boscos, arbres, rieres, -, tinguem una informació adient que ens ajudi a enriquir el nostre coneixement sobre l'entorn local.
Aquest plafó i aquesta ruta és un dels moltíssims exemples que hom pot trobar arreu d'Europa de la combinació d'educació i salut a través del paisatge immediat de poblacions, ciutats i comarques.
Ens queda molt per fer en matèria d'educació ambiental sobre el territori, anem per bon camí en quan a educació de la salut al aire lliure, però sempre aprenent sobre el que ens envolta. És una qüestió que implica a l'administració pública, entitats i a la població el fet de demanar més educació i cultura per tots nosaltres, sobre el territori.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada