diumenge, de maig 10

La font de can Matons

Els que vivim per Martorelles tenim la sort que sortim de casa i a quatre passes trobem la natura. Per tant no cal anar gaire lluny per trobar indrets i paisatges interessants.
Un d’aquests llocs és la font de can Matons. Si venim de Martorelles, cal que agafem el Camí de can Girona, a la dreta trobem un camí que baixa a la font. Primer hi ha una vinya costeruda a l’esquerra i una horta a la dreta, i al fons un immens plataner, a sota del qual hi trobem la font. Se’n diu de can Matons per la masia pairal que trobem al damunt (abans can Bonaplata). El lloc consta de l’esmentat arbre, d’un safareig, una bassa amb peixos vermells, i el brollador. Si venim del poble de Dalt, cal que seguim el camí del cementiri per sota la pedrera, fins a arribar a la font.
Si seguim el camí, arribarem al gual de la riera on trobarem una vegetació de ribera força interessant. Entre alguna figuera hi ha una sèrie de verns (Agnus glutinosa), arbreda protegida per la UE. També trobem algun saüc (Sambucus nigra), arbust gran molt apreciat antigament i malauradament ara en regressió.



Un cop passada la riera, trobem el camí que ve de Dalt per la pedrera enfront, o dos camins a la dreta un dels quals va a les vinyes de dalt, i l’altre segueix fins a la horta del fons de la vall. Pel camí trobem un fenassar amb falgueres i ortiga d’aigua, planta que no pica, fins arribar als horts. Aquest horts haurien d’estar protegits urbanísticament per la biodiversitat que proporcionen al bosc de ribera, com també per l’equilibri en el paisatge i el clima.

Aquests tipus de bosc de ribera mediterrani, està inclòs en la directiva europea Xarxa Natura 2000, per tant cal que sigui un Espai Protegit.

2 comentaris:

  1. Bona tarda Adolf, l'habitant més il.lustre d'aquesta masia va ser en Joan Matons i Estany que va ser alcalde de Martorelles des de 1916 al 1920. A més l'any 1928 va ser un dels fundadors i secretari de l'Associació de Propietaris de Santa María de Martorelles de Dalt, entitat que tenia com objectiu millorar les finques dels associats, tot promovent la construcció de vies de comunicació i el proveïment d'aigua per a usos domèstics i pel regadiu amb la compra de mines d'aigua. Aquesta associació i totes les seves instal.lacions de conducció i subministrament d'aigües potables foren traspassades a l'Ajuntament de Santa María de Martorelles l'any 1949.
    A reveure.
    Toni Seuma

    ResponElimina
  2. Els mapes antics indiquen que Can Bonaplata és la masia ara coneguda com Can Roda.

    ResponElimina