dilluns, de juliol 13

Catalans i Corsos






Aquests darrers dies he tingut la sort de poder fer un viatge per Còrsega amb la meva esposa. A mi m'agrada quan viatjo recórreu tot i per aixó vaig viatjar per tota la illa. També m'agrada conèixer la gent, com són, quines tradicions tenen, què mengen, com són els pobles, la llengua, etc.
Còrsega és un territori de França, però històricament ha estat més italià -dominat per Gènova i Pisa, i també per Catalunya-Aragó -, i aixó es nota en moltes coses: toponímia, cognoms, arquitectura, pobles i ciutats, gastronomia, etc.
Còrsega és una nació sense estat amb una forta personalitat pròpia, donada per l'aïllament geogràfic, per la llengua -el cors-, i la manera de ser dels corsos, així com d'entendre el país. Una cosa que em va sorprendre només arribar, és la promoció preferent dels seus productes tradicionals a mercats, llocs turístics, supermercats, restaurants, etc.. Produeixen exelents embotits, formatges artesans, galetes, licors, vins, que ofereixen arreu.
El símbol o bandera de Còrsega duu el cap de moro, emblema recordat ampliament.
Però el que més m'ha impresionat és el coneixement que tenen de Catalunya. Quan et presentes en un establiment: camping, restaurant sobretot, et pregunten don vens:
-de Barcelona, Espanya. Respons.
Et repliquen: -Barcelona?, sou catalans, no sou espanyols!!!
I segueixen: -Nosaltres som corsos, no francesos.
I et comencen a afelagar com a català. No estic acostumat a anar pel món amb aquest tracta diferencialment positiu, i es que Còrsega ha tingut que lluitar molt per aconseguir el reconeixement de l'Estat centralista francès. El FNLC, grup terrorista actiu fins fa poc és recordat encara per les parets. I no només aixó, ja al segle XV van organitzar una guerra per aconseguir la independència de Gènova i Pisa. Al segle XVIII van fer-ne una altre, van promulgar la 1ª Constitució d'Europa, però Gènova va vendre's Còrsega a França, i van perdre la independència i la guerra.
Pascal Paoli va ser el principal líder de la revolta, recordat per places, carrers i monuments, i duu el nom del darrer vaixell-ferry que enllaça la illa amb el continent. Corte (al centre de la illa), és la capital històrica i patriòtica dels corsos.
Napoleon Bonaparteés una altre personatge insigne cors, també ampliament reconegut per tot arreu, especilament a Ajacció, on va néixer. Per cert, el seu pare va lluitar per la independència de Genova, però després el fill es va girar en contra i a favor de França, d'on seria emperador.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada