diumenge, d’octubre 16

ITINERARIS PER LA MEMÒRIA HISTÒRICA

Aquest estiu he pogut visitar la zona del Desembarcament de Normandia on s'han habilitat els escenaris de la Batalla de Normandia, i on els païssos aliats (EEUU, Regne Unit, França, Canada, etc.), van començar la invasió de l'Europa ocupada per l'exècit alemany durant la 2ª Guerra Mundial. Hi havia multíssima gent dels païssos que van prendre part en aquella batalla visitant els indrets, inclosos alemanys que volien rememorar i conèixer els aconteixements a través de museus, memorials, búnquers i els cementiris on prop de 100.000 soldats d'amdós bàndols descansen. La missió del Memorial és donar a coneixer la barbàrie d'una guerra i valorar la pau al món.
Doncs bé, a Catalunya des de fa quatre anys s'ha iniciat la recuperació dels indrets de la Guerra Civil espanyola. La primavera passada vaig visitar els escenaris de la Batalla de l'Ebre amb l'excepcional guia de l'historiador Oriol Junqueres, fent un recorregut pels fronts republicans i "nacionals".
Aquest cap de setmana he pogut visitar el Parc de Búnquers de Martinet que formava part de la "línia P", una línia defensiva a través de tot el Pirineu que va fer construir l'exercit franquista un cop acabada la guerra, per defensar Espanya d'un possible atac dels aliats que reconquerien l'Europa nazi.
Tot això forma part del Memorial Democràtic per la memòria històrica, que pretén recuperar els escenaris de la Guerra Civil, desenterrar els afusellats i desapareguts i donar a coneixer el passat proper a les generacions actuals i futures per evitar una altra guerra fraticida, i en favor de la Pau.

1 comentari:

  1. Ja veig que vas tenir un guia de luxe amb l'Oriol Junqueras. Ara, aquesta gent del PP en quan arribin al poder intentaran liquidar el Memorial Democràtic.
    Antonio

    ResponElimina