dimecres, de maig 30

FES UN HORT A LA TEVA VIDA, MENJA SALUD

Horts de can Matons (Sta. Mª Martorelles)

Horts de can Lledó (Sant Fost)

Hort ecològic Parades en crestall (Sta. Mª Martorelles)


Darrerament comença a haver-hi un interès creixent per la qualitat alimentària, sobretot quan parlem d'aliments frescos. No sé si serà per la crisi, o per què cada dia apareixen informacions d'aliments contaminats, adulterats, amb pesticides, uns aliments que mengem diàriament i que són necessaris per a la salut.
Tant de bo la cultura de l'alimentació de qualitat -fresca, aromàtica, amb les vitamines íntegres -, estigui fent bretxa en la nostra vida diària. L'adulteració dels aliments -fruites, verdures, carn, derivats -, fruit de la industrialització del sector agroalimentari per proporcionar més quantitat i millor preu, ha dut a l'adulteració de l'aliment integral -sense manipular o mínimament-, i de les qualitats que se li suposen.
La cultura mediterrània té com a valor important la dieta, basada en la qualitat i diversitat alimentària, especialment de fruites i verdures. El nostre clima propicia aquesta diversitat i qualitat.
En aquesta banda del Vallès o de la Serralada, propera al mar i a un clima relativament suau, es pot conrear un hort gairebé tot l'any a base de verdures fresques i arbres fruiters, no és gaire difícil tirar endavant un hort.
Sant Fost, Martorelles i Santa Mª Martorelles compten amb diverses hortes on cultiven verdures ciutadans del poble, com les de Can Lledó i Can Flor a Sant Fost;  els del Rec del Molí a Martorelles o diversos sota el poble de Dalt. Entre tots sumen més 50.000 m2 d'horta comuna, a més de molts horts que tenen els veïns a casa seva on cultiven hortalisses especialment a l'estiu: enciams, tomàquets, pebrots, ....
Una de les novetats actuals és l'horticultura urbana. Aquesta pràctica es basa en l'aprofitament de terrats i balcons com espai per instal·lar-hi un hort urbà en taules condicionades com a jardineres on poder cultivar tota classe hortalisses. Diverses webs i establiments venen tot el necessari per instal·lar un d'aquests horts.
L'agricultura ecològica i de proximitat és un altre dels al·licients que estan augmentant entre la ciutadania, atreta per la qualitat del producte fresc. La globalització del comerç a nivell mundial a dut a l'agricultura a oferir-nos tot l'any productes de temporada, amb un cost ambiental important per aliments cultivats a centenars i milers de quilòmetres. Una de les pràctiques d'horticultura ecològica que tenint més adeptes és el sistema anomenat "Parades en crestall", basada en bancals de cultius rotatius i una sèrie de pràctiques sostenibles.
Els POUM's dels pobles propers no acostumen a tenir en compte aquests espais com a zones verdes de gran valor ambiental i social, ni tant sols reserven sòl per a aquest tipus d'activitat. És una llàstima!
Aquí dono una sèrie de links interessants sobre agricultura ecològica:
http://www.horturba.com/index.phphttp://www.ecotenda.net/info/http://www.mariano-bueno.com/http://www.gtmaterialspdi.blogspot.com.es/http://www.dolcarevolucio.cat/ca/http://www.ecodiari.cat/http://joseppamies.wordpress.com/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada