dimarts, de maig 8

PERIPÈCIES DE LES GUARDERIES DE MARTORELLES



L’educació preescolar a Martorelles ha passat per una sèrie canvis al llarg dels anys que val la pena descriure.  Als anys 1970 del segle passat hi havia una aula d’ensenyament preescolar o Parvulari a on actualment  està la Biblioteca Municipal , anomenada “Els Enanitos”. Més endavant es va construir un edifici nou enfront del CEIP Simeó Rabassa per allotjar el Parvulari definitiu.
Paral·lelament o més endavant a Martorelles van sorgir dues Guarderies privades que oferien assistència i educació preescolar per els més petits. A L’Av. Piera, Lidia Calvet va obrir la guarderia “ La Quitxalla”, en una casa amb un bon pati, i aquí ha estat fins a finals del 90.
En una torre de l’Av. Piera es va instal·lar la Guarderia “ La Recordança”, gestionada com a cooperativa per diverses de les assistents, aquesta estava subvencionada per l’Ajuntament i d’alguna manera funcionava com a guarderia municipal.
A finals dels 90, es va construir el CEIP Les Pruneres amb el seu Parvulari al Parc del mateix nom al barri de can Sunyer. A la vegada l’edifici  escolar que hi havia al barri de Carrancà va quedar desocupat com a tal i la guarderia “ La Recordança” va passar a ocupar-ne les instal·lacions del carrer Horta, més àmplies que a l’Av. Piera. La torre de La Recordança va quedar buida i va ser adquirida per l’Ajuntament no sé per quins motius.
Llavors l’Ajuntament va oferir aquesta per ser llogada a la guarderia veïna “ La Quitxalla” que va passar a desocupar la finca del costat i es va traslladar a on hi havia hagut l’altra guarderia.
Des de feia uns anys que el Consistori de Martorelles es veia en la necessitat de construir una Guarderia Municipal nova d’acord a les noves exigències normatives de la Generalitat en quan a titulació del personal i instal·lacions, que no complia l’actual al carrer Horta. En l’etapa de CiU es va presentar un projecte d’Escola Bressol en un terreny al Parc de les Pruneres, però no va acabar de tirar endavant fins a principi del segle XXI, per manca de finançament.
El 2009 obria la nova guarderia o EB Municipal Els Cirerers, en el lloc on estava prevista inicialment. Aquesta es va dur a terme mitjançant un Concurs on l’empresa guanyadora s’havia de fer càrrec de la construcció de les instal·lacions i la gestió de l’escola bressol. Va ser adjudicada a Dau Bressol’s.
Gairebé en paral·lel a l’obertura de l’Escola Bressol Municipal, l’Ajuntament no renovava el lloguer de l’edifici La Recordança de l’Av. Piera a la Guarderia La Quitxalla, i aquesta es veia en la necessitat de buscar una nova ubicació a corre cuita. Finalment es van instal·lar a Santa Mª de Martorelles en una casa a l’entrada del poble de dalt.
Actualment a Martorelles no hi ha cap guarderia privada i en canvi a Sta Mª de M. que no n’havia tingut, si que en té. A Martorelles hi ha l’Escola Bressol Municipal al Parc de les Pruneres i un Parvulari a cada un dels dos CEIP.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada