dissabte, de juliol 7

VINS DEL MON - 1





Amb aquesta entrada obro un nou apartat sobre vins de diferents Denominacions d'Origen (D.O.) dels llocs on he viatjat. o conec.
Acabo d'arribar d'un viatge pel nord de la península ibèrica, seguint el riu Duero fins a Portugal. En el blog El Creuer amb Rodes, d'aquí a uns dies ja relataré aquest viatge.
En el curs mitjà o alt del Duero a Castella, trobem les vinyes de la D.O. Ribera del Duero, en mig de la "meseta" nord. Unes vinyes que ocupen principalment els vessants i les ribes d'aquest riu aprofitant la humitat de les fondalades. Les més importants "bodegues" espanyoles tenen vinyes i cellers en aquesta zona, no en va és un dels vins que darrerament ha crescut més en qualitat i prestigi. S'elaboren principalment vins negres "tintos" amb caràcter i personalitat, vins especialment indicats per criances o reserves, el·laborats amb raïms "tempranillo" i "tinta" principalment . També blancs amb personalitat.
Una altra zona de vins a Castella, és la D.O. Rueda. Molt menys coneguda que l'anterior, el·labora vins blancs afruitats amb caràcter i personalitat pròpia. Aquests vins estant sent reconeguts actualment i exportats.La base és la varietat de raïm "verdejo", molt afruitat, indicat per peix, carns blanques, amanides.
Entrant a Portugal trobem a la zona baixa del Duero o "Alto Duoro" portugués, trobem les vinyes en què s'el·labora el vi de Porto. És una zona on les vinyes estant arrapades als vessants costers de la muntanya formant una catifa de vinya i un paisatge únic, reconegut per la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat. Les vinyes es cuiden i el raïm es recull a ma. El vi s'el·labora a la zona i més endavant s'envelleix a la zona de la ciutat de Porto (Oporto), en botes de fusta. Antigament les barques baixaven pel riu plenes de botes de fusta fins als cellers d'evelliment, a la desembocadura del Duero. Aquest vi D.O.Porto, és mundialment reconegut i especialment apreciat pels anglesos, no en va les principals marques son angleses. Són vins generosos, dolços o aperitius, que com més envelleixen milloren en cos i qualitat.
A Portugal també és molt popular el vi blanc "Viño Verde", un vi fi de baixa graduació per peix o a gots.
A Galiza (Galicia) es fan vins a tot arreu, però especialment a les Ries Baixes. S'el·labora l'Albariño i el Rias Baixas. Unes vinyes de petites dimensions alternades amb altres cultius, sobretot en parres o penjades, i és fàcil trobar  i poder-lo comprar a petits el·laboradors al camp i als pobles. Vins blancs, fins i clars indicats per prendre a fora d'hores, per peix i marisc.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada