dijous, de setembre 27

MARTORELLES INUNDAT


Ara fa 50 anys de les tràgiques inundacions del 1962 en què bona part de Vallès es va veure afectat per unes pluges torrencials excepcionals.
Era un dia cap al vespre que va començar a ploure fort, com sòl fer cap aquesta època de l'any en el nostre clima mediterrani. Tothom ens en vàrem anar a dormir, i seguia caient aigua. Recordo que cap a mitja nit -jo vivia a Mollet -, el meu pare ens va llevar a tots i els baixos estaven anegats i el carrer també, amb un pam o més d'aigua. La cosa no va anar a més.
A Martorelles es van registrar 284 litres per metre quadrat, la xifra més elevada trobada fins ara en aquell episodi de pluges. Sabem que no va causar víctimes en aquest part del Vallès, pot ser degut a què les rieres tenen la llera petita i de poc recorregut. No hi ha constància que a Martorelles ni a Sant Fost causés estralls l'aigua, ni inundacions. El polígon industrial actual no existia i només hi havia la Derbi, Manaut i alguna altra petita fàbrica.
A les inundacions del setembre el riu Ripoll, s'havia endut el pont ferroviària de Montcada. A les inundacions del novembre també es va endur el pont provisional ferroviari que s'hi havia fet.
Altres vegades però, si que  hi hagut inundacions a la part baixa de Martorelles i Sant Fost, com la del 1944 que mostra la fotografia de dalt, imatge presa davant del bar "Les 3 copes" i va afectar tot el que ara son els polígons. Més endavant, el 1965 va haver-hi un altre episodi de pluges torrencials que va causar l'enfonsament del pont del Besòs que unia Sant Fost i Martorelles amb Mollet i pràcticament la resta de comarca. Aquest sinistre si que va causar importants molèsties a la ciutadania i la indústria. Es va habilitar una passera per damunt del riu perquè els treballadors, principalment de la Derbi, poguessin anar i venir de la feina.
A la Revista Vallesos i trobareu un extens recull d'articles sobre aquelles desgraciades inundacions, que molts ciutadans que tenen ara menys de 50 anys no han viscut.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada