dissabte, d’octubre 6

NOVA EMBRANZIDA DE LA MANCOMUNITAT GALZERAN


La Mancomunitat Galzeran creada l'any 2008 pels municipis de Martorelles, Sant Fost de C., i Santa Mª de Martorelles, ha estat molt poc operativa fins ara tot i el veïnatge i les expectatives que s'hi van dipositar des de la seva creació. El que havia de ser una unió administrativa dels tres pobles veïns a la Conreria occidental, no ha funcionat per causes que desconec.
Fa uns mesos va sorgir la idea d'ampliar la Mancomunitat a altres municipis veïns alguns dels quals ha anat afegint-s'hi. Es tracta de municipis amb un nombre d'habitants major que els que hi havia des de l'inici, amb ajuntaments amb més càrrega de treball i serveis però també amb problemàtiques diferents als inicials, tant socials com econòmiques.
Primer si va afegir La Llagosta, després ha estat Montornès i aquesta setmana Vilanova del Vallès. Vallromanes i La Roca del Vallès també podrien incorporar-s'hi properament, d'aquesta manera es configuraria una unió administrativa dels municipis de l'esquerra del Besòs-Mogent, amb el llagostenc.
La Mancomunitat Galzeran -nom que segueix tenint -, té ara prop de 50.000 habitants enfront dels 14.000 inicials, i gestionarà un territori de prop de 50 km 2, amb Consistoris de diferent composició política. Tres dels ajuntaments estan amb alcaldies d'ICV-EUA i els altres tres d'alcaldies d'Independents. Els uneix un important teixit industrial, amb preocupants bosses d'atur; composició social mitjana en la ciutadania, i el medi natural sobretot de la Serralada Litoral amb el Parc homònim i una important massa forestal, aquests recursos tenen un potencial mediambiental, energètic de biomassa, de turisme de natura i de patrimoni que creiem no s'ha de deixar de banda per part dels gestors de la Mancomunitat en el futur.
La situació econòmica delicada que passen la majoria d'ajuntaments actuals -sobretot els grans -, la necessitat de reduir costos en els serveis municipals i de fer més eficaç el seu funcionament fan necessari aquest tipus d'agrupament institucional. El Gobierno del Estado però, d'altra banda aplicant una política centralitzadora, vol reduir el nombre de municipis a Espanya així com el de les agrupacions de municipis.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada