diumenge, d’octubre 21

CAN GIRONA EN SUSPENS


Fa uns mesos que a Can Girona de Sta. Mª de Martorelles no s'hi organitzen activitats de lleure degut al deteriorament de les instal·lacions. La propietat (Ajuntament de Barna.) ha anat restringint el marge d'activitats a la finca i a les instal·lacions de casa, adduint la poca adequació a la normativa. El cas es que des de fa temps no s'hi fan colònies, ni estades de dia com a granja-escola, ni tampoc ja darrerament acampades a les feixes que havien estat condicionades per a tal ús. Aquestes activitats estaven gestionades per l'entitat lúdica Minyons Escolta i Guies de Catalunya, en règim de concessió des de feia anys.
Sembla que l'objectiu de la propietat era restringir tota activitat per transformar l'espai cap a instal·lacions lúdiques semblants i amb millors condicions, però no acabava de presentar un projecte clar. Fins no fa gaire Can Girona era visitat per milers d'escolars cada any que venien a passar el dia o les colònies, de visitants escoltes de diversos països que passaven un cap de setmana o alguns dies en aquest entorn tant maravellós, com es pot veure al web: cangirona.cat
Després d'haver tancat les instal·lacions sembla que hi ha un projecte i un pressupost per a la rehabilitació de les instal·lacions i l'espai. Desconec de què es tracta de moment, però com a mínim hi ha una partida destinada a condicionar una zona d'acampada i poder fer possible la continuïtat i aprofitament de Can Girona per l'escoltisme, senderisme, excursionisme, etc.
El futur d'aquest espai tant emblemàtic de la Serralada de Marina, ha de passar per l'aprofitament de la ciutadania que viu a prop com a espai natural, com a equipament de lleure, cultura de la natura i el patrimoni rural. Per això a de ser gestionat adequadament amb clau de futur, sense que per això calguin despeses multimilionàries, ni una gran transformació de les instal·lacions, ni establi-hi aquest tipus de turisme rural de luxe que tant de moda està en algunes comarques. No necessitem això.
Diverses administracions i institucions haurien d'estar-hi implicades e la millora de la gestió amb finalitats diferents: El Consorci de Parc, per la divulgació de l'Espai Natural com a Centre d'Informació i Acolliment del Parc; els Ajuntaments o la Mancomunitat Galzeran com a seu d'aquest última i per a la divulgació temàtica -exposicions, seminaris, - i també com a Escola de Natura; Minyons Escolta o una entitat de caire naturalista o excursionista com a gestor de l'espai.
La Vall de Can Girona te un gran valor natural, ecològic i de patrimoni rural llaurat per les generacions anteriors del qual en som hereus i que hem de gestionar amb respecte per les generacions futures. En aquests moments la finca i el bosc, que ocupa gran part de la vall, està en estat d'abandonament. Esperem que junt amb la rehabilitació de les instal·lacions es faci una millora important de la gestió natural i forestal per no perdre els valors del territori ara que amb l'ampliació de l'Espai Natural tota la vall estarà protegida finalment.

1 comentari:

  1. de debò està tot abandonat? jo vaig treballar-hi molts anys! pots posa-te en contacte amb mi?
    moboro@gmail.com

    ResponElimina