dimecres, d’octubre 31

ELS ARBRES MONUMENTALS I SINGULARS DEL BAIX VALLÈS


La Generalitat de Catalunya ha renovat la informació del web "Parcs de Catalunya" sobre Els Arbres Monumentals de Catalunya. En aquesta pàgina web podem trobar informació detallada dels 254 arbres monumentals que hi ha al país, i els 1200 arbres i arbredes singulars que té declarats en diferents nivells de protecció: monumentals, comarcals, locals i d'interès urbanístic o cultural. El que configura Catalunya com un país forestal amb gran tradició sobre la conservació i veneració dels arbres.
He buscat informació sobre els arbres monumentals i singulars al Baix Vallès i la recerca m'ha dut a següent sorpresa: hi ha arbres i arbredes protegits a Mollet, Vallromanes i Santa Mª de Martorelles.
Un és tracta del Lledoner de la plaça de l'Església de Santa Mª de Martorelles. Ni Martorelles, ni Sant Fost apareixen en la Relació d'Arbres Monumentals i Singulars de Catalunya, ni cap altre municipi del Baix Vallès a excepció de Mollet del Vallès que té declarats 50 arbres com a Arbres d'Interès Urbanístics o Culturals. O a Vallromanes on també hi ha dues arbredes singulars: les alzines de l'Av, Galvany d'interès local i els plataners de la riera, d'interès comarcal.
Aquest Lledoner monumental que tots coneixem i adorem  situat a la plaça de l'Església de Sta Mª de Martorelles és molt vell -alguns diuen que 100 anys -, tot i la seva poca alçada actual de 8 m., el que destaca és el tronc buit per dintre i la seva grandària de 4 m. de volta de canó. Es tracta realment d'un exemplar de lledoner (celtis australis), un arbre de clima mediterrani molt associat a finalitats pageses per això sol estar prop de les masies.
És sorprenent que l'imponent Lledoner monumental de Can Puig a Martorelles no estigui protegit per cap figura legal, ni declarat a la Relació Oficial. Després d'anys de governs ecosocialistes, d'esquerres i de partits del poble, ningú s'hagi molestat en protegir aquest arbre emblemàtic de Martorelles. L'altre lledoner que tenia com a veí també era singular, però va emmalaltir i van haver de talar-lo, sense que al poble ningú preguntés per un exemplar patrimonial com aquell. A Martorelles i Sant Fost hi ha també altres arbres grans, monumentals, singulars, amb història i que formen part de la cultura local, però que ningú reclama la seva protecció en un moment en el qual la ciutadania sembla estar tant preocupada per la protecció ambiental.
També a Mollet cal assenyalar que tot i els 50 arbres declarats com d'interès urbanístic o cultural, cap té protecció local ni tan sols. Recordo que hi havia un enorme roure o alzina on ara està el polígon can Magarola, que va ser aterrat al construir-se el viaducte de l'AP7. També em sorprèn que a l'Espai Natural de Gallecs no hi hagi cap arbre declarat quan es tracta d'un espai natural protegit per la singularitat rural i els valors ecològics del seu territori (boscos, camps agrícoles, masies, ...)
El fet que els arbres singulars d'un poble o municipi no tinguin una figura legal de protecció posa en perill tant la vida d'aquella espècie com a arbre, com el valor patrimonial i cultural associat amb la història de les persones que hi han viscut aprop. La seva mort o deteriorament sense protecció desmereix la història i la cultura d'un poble.

3 comentaris:

  1. A Mollet s'ha utilitzat una figura de protecció molt potent, ja que es basa en la legislació urbanística. Hi ha gairebé 50 arbres i arbredes protegides pel planejament urbanístic. Es poden consultar al web del propi Ajuntament:
    http://www.molletvalles.cat/DetallContinguts/_wEovPETJ6tctHg7kHb8O_pYxHGmWRB5e

    També es poden consultar al web de la Generalitat a:

    http://www20.gencat.cat/docs/parcsnaturals/Home/Coneix-nos/Arbres_monumentals/Arbres%20singulars%20de%20Catalunya/catam_AMCLUC2011v4.pdf

    ResponElimina
  2. L'altre lledoner no el van talar sinó que va caure un matí. Després, evidentment, el van talar per evitar accidents.

    D'altra banda, és una vergonya que el lledoner de Can Puig no estigui protegit.

    ResponElimina
  3. El lledoner de Stª Mª de Martorelles té entre 900 i un miler d¨anys,no era un de sol,eren dos que feien bessonada,un d´ells va desaparèixer ara fa 200 anys aprox. en una acció violenta.El meu pare a día d´avui tindría 94 anys i m¨explicaba que el seu avi recordaba el lledoner tal i con es ara.

    ResponElimina