dimecres, de gener 30

EL BAIX VALLÈS ARA ÉS MÉS URBÀ QUE RURAL


Multitud de poblacions i alguns barris de Catalunya i Barcelona celebren aquests dies la festivitat de sant Antoni Abad, patró dels animals o Els Tres Tombs que ve a ser el mateix.
Aquesta és una festa que bé d'antic, quan per la diada assenyalada desfilaven per totes les poblacions carros i cavalls guarnits abundosament, pels carrers entre l'admiració de la gent que reconeixia a molts dels participants. Era una gran festa celebrada especialment per les cases que tenien bestiar de tir -cavalls, matxos, mules, ases i bous, cases de pagès o dedicats al transport amb carro.
A Mollet especialment  recordo amb il·lusió i anyorança aquesta diada i la desfilada per la carretera -carrer Jaume Ier), on cada casa es distingia pel millor carro guarnit o la quantitat de cavalls que hi feia desfilar.
Al Baix Vallès ara mateix tinc constància que només celebren Els Tres Tombs, Vallromanes, Sta. Perpètua de Mogoda i Sant Fost, tres poblacions que disposen d'instal·lacions hípiques de lleure. La resta ha deixat de celebrar la festa o al menys a nivell de desfilada.
Aquesta part del territori durant els últims cinquanta anys ha anat abandonant l'activitat pagesa en favor de la indústria i la població a esdevingut més urbana que rural. Moltes masies i famílies que es dedicaven a la pagesia o encara  s'hi dediquen, han deixat de tenir bestiar de tir i s'han vengut els carros. Una mostra més de que han abandonat definitivament la tradició rural.
El fet que no se celebrin Els Tres Tombs a la majoria de poblacions del Baix Vallès, constata que la societat d'aquest territori ha evolucionat cap a urbana o metropolitana, en detriment del passat rural. O més ben dit, no ha conservat la tradició pagesa i rural que l'havia caracteritzat fins la meitat del segle XX, o si més no, no mostra gaire interès en la conservació d'aquest tipus de tradicions. Malgrat la persistència d'espais rurals així com d'activitats agrícoles a les zones periurbanes o perindustrials, una altra aspecte que trobem a faltar és la ramaderia, que ha passat a ser una activitat complementària d'algunes explotacions agrícoles, però que cal anar més enllà de 3ª corona metropolitana per trobar granges intensives.
És una llàstima que les tradicions populars associades a la història del patrimoni sobre el passat rural de la gent d'un poble es perdi. Si la memòria popular i la història de la gent d'un poble es perd, llavors ens faltarà una part del nostre futur.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada