diumenge, de juny 2

1927 - NEIX UN NOU MUNICIPI


L'any 1924 es constituïa una Comissió per tractar la possible segregació del nucli de Martorelles de Dalt, respecte del municipi de Martorelles. La segregació es duia a terme el 31 de maig de 1927 després de ser aprovada per Ordre Ministerial.
Durant el segle XIX i part de l'anterior, moltes famílies de Dalt es van anant construïnt noves cases entre el poble pròpiament dit de Dalt i el Pla on tenien els camps de cultiu, per no haver de traginar amunt i avall cada dia. Millors terres i oportunitats pels pagesos oferia la part anomenada de Martorelles del Mig i de Baix. Això va fer que a principis del segle XX la població que vivia en la part mitja i baixa del municipi superés en nombre als del poble de Dalt. Molts noms de casa actuals de Martorelles provenen de Dalt i tenien el seu omònim als dos pobles. El nivell socio-econòmic dels que s'havien establert fora el poble antic també devia ser més bò. L'arribada de l'ectricitat i la llum, i el telèfon malgrat que l'aigua a les cases sembla que va arribar abans a Dalt.
Als anys 1920 del segle XX les diferències socials, de serveis i de benestar dels pobladors de Dalt respecte dels de la resta de Martorelles ja eren notables i inferiors. Es van construir unes noves escoles a Baix -les actuals Escoles Montserrat-, i els infants havien d'anar-hi a peu pels camins de terre estiu i hivern, amb pluja i fred.
S'estava construint una nova carretera, més ampla que havia d'arribar fins al poble de Dalt però, que acabaria en el límit de les cases del Mig. Per anar a Dalt s'havia de fer a través de camins de carro i de terra, amb els inconveninets climatològics conseqüents. El metge també sembla que estava a Baix i les relacions comercials i de tractes administratius s'havien anat decantant cap a la Plana del Vallès -Mollet i Granollers-, en lloc de la banda del Maresma com havia estat durant segles -Badalona, Arenys o Mataró-.
Arribats a aquesta situació tant agreujada van aprofitar que la Dictadura de Primo de Rivera va millorar les condicions de segregació dels municipis fent viable la possibilitat de què Martorelles de Dalt es segregués voluntàriament.
La Comissió tenia com a objectiu acordar les condicions per la segregació: línia de terme, cens d'habitants voluntaris, regidors, etc.
L'1 de març de 1927 es constutuïa el nou Ajuntament de Santa Maria de Martorelles a la plaça de l'Església -al carrer-, ja que no es disposava de cap edifici o local per reunir-se, i s'acordava trobar-ne un com a edifici o local Consistorial, una altre local per constituir una escola pública amb mestre, els regidors i l'elecció del nou i primer alcalde que seria Joan Riulas.
Amb la divisió del terme municipal de Martorelles en dos, el de Dalt (Santa Maria de M.), quedava al seu terme la Parròquia i la única església parroquial i el cementiri, que el poble de Baix (Martorelles) no disposava. Sobre el Cementiri l'autoritat parroquial va decidir que la propietat i la gestió es cediria als dos pobles mitjançant una Mancomunitat. Sobre l'església, fins que no es va construir l'església nova a Martorelles als anys 1960, només hi havia la de Santa Maria a Dalt. L'edifici parroquial de Santa Maria és propietat privada i l'església de Santa Maria depèn de la parroquia de Sant Joaquim a Martorelles.
Les dues noves lleis de reforma de l'Admnistració Pública que volen aprovar els governs de Madrid i de la Generalitat, poden posar fi a gairebé 90 anys d'independència municipal a Santa Mª de Martorelles i obligar per llei a agregar-se a Martorelles altra vegada.
Agraiaria que qui tingués fotografies de Santa Maria  o Martorelles de Dalt d'aquella època, me les fés arribar per poder-les exposar i fer-ne una mostra cultural.
Placa anterior a la segregació

1 comentari:

  1. Fusionar-se amb Martorelles? Ni boig.
    Això suposaria tenir que pagar el deute de Martorelles que, com és ben sabut per tothom, passa dels 600€ per persona, mentre que a Santa Maria en tenim un deute de 39€ (font del contrapunt).
    No entenc com els veïns de Martorelles permeten que el seu ajuntament es gasti la pasta en canviar la gespa del camp de futbol i després tingui el polígon industrial fet una merda i amb una decadència galopant (l'Alcalde, Romualdo, el "estratega", té molta culpa d'això), només teniu que comparar-lo amb el de Sant Fost. Les comparacions són odioses, però és que el de Sant Fost està ple i el de Martorelles....
    I què hem de dir de l'estat de parcs, carrers ,etc.... mireu les baranes del parc que hi ha davant de can Tomeu!!! Qualsevol dia passarà una desgràcia.
    En fi, que s'agraeix la proposta però no, que ens quedem com estem; pobres però sense deutes.
    Adéu

    Un veí de Santa Maria (es nota, no?)

    ResponElimina