dissabte, de juny 22

XERRADA SOBRE UN NOU MODEL ENERGÈTIC


Aquest dijous passat a la Biblioteca Montserrat Roig de Martorelles es va fer una xerrada informativa sobre el funcionament de SomEnergia.
El 2011 a la Universitat de Girona es reunien una sèrie de persones que plantejaven la necessitat d'impulsar un nou model energètic bassat en les energies netes. D'aquesta trobada sorgia la cooperativa Som Energia.
A la Xerrada es va fer una presentació audiovisual mentre els companys del Grup del Baix Monseny de Som Energia explicaven la situació del model energètic mundial actual basat en les energies contaminants i la dependència enconòmica de la societat envers els països productors, molts dels quals estan en immersos en conflictes armats. També van explicar el model energètic de l'estat espanyol dominat per una sèrie d'oligopòlis empresarials que condicionen els preus de l'electricitat i el mercat elèctric, en perjudici de l'expansió de les energies renovables.
També es va parlar de la necessitat de que cada llar pugui autoabastir-se de la seva pròpia energia, el que s'anomena "autoconsum" i que Som Energia contribueix a potenciar. Aquesta cooperativa d'usuaris i associats garanteix que tota l'energia que factura i comercialitza als seus socis-usuaris prové de fonts renovables: parcs eòlics, parcs fotovoltaics, plantes de biomassa, etc. qualsevol soci o socia pot sol·licitar que la factura elèctrica del seu comptador sigui tramesa per SomEnergia en comptes de les comercialitzadores habituals com Endesa, que no garanteix que l'energia facturada sigui totalemnt verda.
Es van presentar també els projectes de plantes de producció pròpia de Som Energia, financiades pels mateixos socis com els parcs de teulades fotovoltaïques, la planta de biomassa o els impulsos de les calderes de biomassa.
A la Xerrada hi van assitir una vintena de persones molt interessades en aquest nou model de gestió energètica. Van sorgir una sèrie de dubtes tècnics i de funcionament de la cooperativa que els presentadors van tractar de resoldre. Es tracta de sumar com més usuaris d'energies verdes millor per forçar a canviar l'actual model energètic de l'estat espanyol. Al Baix Vallès ja hi ha ara una bona colla de persones associades a Som Energia, moltes d'elles amb el comptador elèctric facturant el rebut per Som Energia. En els darrers dos mesos ja s'han fet dues xerrades al Baix Vallès - una Mollet el maig i aquesta a Martorelles-, el que demostra l'interès creixent per canviar el model actual i per les energies netes.
Més informació: http://www.somenergia.coop/ - http://plataforma.somenergia.coop/

1 comentari:

  1. No oblidem que SomEnergia és una cooperativa i no només una comercialitzadora. Això ens permet formar part de les decisions que es prenen, cosa que a les altres comercialitzadores no podem fer. Formar part de SomEnergia no és només consumir, és decidir.

    ResponElimina