dissabte, d’abril 14

ELS MENHIRS DEL BAIX VALLÈS

Menhir de Castellruf
 La Biblioteca de Martorelles organitza una xerrada dimecres vinent a les 7 de la tarda, sobre els menhirs titulada: "ELS MENHIRS DEL BAIX VALLÈS: l'enigma de la procedència d'aquestes grans pedres". A càrrec de Jordi Bertran del Centre d'Estudis Molletans.
És interessant aquesta xerrada sobre la cultura megalítica, ja que disposem de tres monuments al nostre entorn i formen part de la història de Martorelles. A Santa Mª de Martorelles tenim un dels menhirs més interessants de la comarca situat en un racó de la plaça Joan Matons. Potser no està en el lloc més idoni -encara que fa molts anys que hi és -, i caldria reubicar-lo a un indret millor, amb més seguretat, més digne, amb un jardinet i un panell educatiu, sobretot veient el de Mollet tot i les diferències. 
Dolmen de Castellruf

3 comentaris:

  1. L'Ajuntament de Santa Maria de Martorelles, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, està treballant en la catalogació i posterior conservació de totes les restes arqueològiques del municipi (dòlmens, menhirs, poblats ibèrics i altres).
    En el cas concret del menhir de la plaça Joan Matons, aquest necessita d'una actuació urgent degut al seu estat de deteriorament i, si tot va bé, durant els propers mesos es procedirà a la seva retirada i trasllat a un centre de restauració.
    La reubicació d'aquest encara està per determinar, però segurament quedarà exposat en una sala amb altres peces ibèriques.
    Salutacions.

    David Escartín

    ResponElimina
  2. Aquest menhir és molt més que una pedra amb valor històric, com s'ha demostrat amb el menhir de Mollet. Pot ser és el més important després d'aquest al Baix vallès. Per això els martorellencs o martorellessencs no creiem que ha d'estar al carrer a expenses de les arbitrarietats del temps.
    Tenim més història que cap altra municipi del Baix Vallès: menhir, dolmens, poblats ibers, romànic, ..... més de 5000 anys d'història,

    ResponElimina