Turó d’en Galceran o de Galzeran. Aquest és el topònim que apareix tan a l’Enciclopedia Catalana com a la cartografia oficial. Desconec, en el primer cas, qui podia ser aquest tal Galceran. En el segon cas, es tractaria de l’arbust Ruscus acuelatus, comú als alzinars. De totes formes, apareix més vegades el primer.
Cim de 485 m. a la Serralada Litoral Catalana, entre la Tordera i el Besòs, situat a la carena axial d’aquesta. Forma límit dels termes municipals de Sta. Mª de Martorelles, Alella, Tiana i parcialment de Sant Fost de Campsentelles.
Punt geodèsic. Mirador excepcional panoràmic des de la costa del Maresme, fins a la Plana del Vallès i Serralada Prelitoral. Malgrat la seva situació, històricament no s’han trobat restes de cap poblat iber, medieval o torre de vigia. Actualment hi ha instal·lada una torre de vigilància i observació d’incendis forestals, aprofitant que des d’aquesta cota es divisen bona part dels boscos propers. D’altre banda, aquest cim és visible des de bona part dels termes municipals de Sta. Mª de Martorelles, Martorelles i Sant Fost. De fet és el cim més alt d’aquests municipis.
Està inclòs dintre del Parc de la Serralada Litoral, per tant forma part d’un PEIN, o espai natural protegit. Prop del cim, transcórrer el GR92, un ruta pedestre que va de nord a sud travessant Europa.
Precisamente, Adolf, uno de los puente más populares que cruza uno de los barrancos más profundos de Santa Cruz de Tenerife lleva el nombre de PUENTE GALCERÁN.
ResponEliminaSupongo que lleva el nombre del ingeniero que lo construyó u obedece a otra razón de la que carezco de testimonios e información en este momento.
Doncs, quina gracia m'ha fet veure aquest Post, precisament el Nom de L'agrupament Escolta que porta el seu metode educatiu als pobles de Sant fost i Martorelles porta el seu nom degut a aquest cim!! Al cim i a la planta! Agrupament Escolta Galzeran!
ResponEliminaComa curiositat diuen que es tan fificil que creixi la planat que si surt en un bosc cremat, es un indicador de que el bosc esta recuperat! ;)
Jo estava convençut que el nom del topònim de l'esmentat Turó es referia a la planta -Galzeran-, però ara resulta que no. En la majoria de mapes diu Turó d'en Galceran, com si d'un personatge de la zona. Tan se val, la planta del galzeran és ben autòctona del nostre bosc, per tan un símbol.
ResponEliminaCom a aficionat ala botànica, no sabia l'anecdota del bosc cremat, no és la única planta amb aquesta caracteristica.