dimarts, de març 10

La Murtra


Myrtus communis L.

Cat, murta, murter, murtrera, murtra. Cast, arrayán, mirto, murta.

Planta arbustiva perennifòlia, de fulles verdes petites agudes, ovades i aromàtiques. Flors blanques, vistoses. Fruits (murtons) aromàtics, comestibles, blavosos, del tamany d’un pèsol. Floreix en ple estiu i fructifica a la tardor.
Planta mediterrània que viu a la zona litoral, comú a les Balears. Prefereix hàbitats calorosos i certa humitat. Creix bé a la costa, a prop del mar entre els matollars. Cultivada com a planta de jardineria.
Planta medicinal i molt aromàtica. S’usa com a anticatarral i antisèptic. A Sardenya s’elabora un licor típic amb les fulles o els fruits: el mirto.
La murta o arrayán, és l’arbust dels poetes per la quantitat de versos que ha inspirat al llarg de la història. Planta sagrada en el món àrab, com testimonia la seva plantació i ornamentació en els jardins i palaus de l’Andalus. Al Marroc llencen una branca de murta a la tomba del difunt. També a l’antiga Grècia era considerada com a planta mística, d’aquí ve el seu nom: myrtos.
Actualment al bosc martorellenc no es troba de forma espontània, donat que el clima no és prou càlid al llarg de l’any, però no sempre pot haver estat així, ja que el clima ha anat canviant durant els segles. Per tan no descartem que pugui haver crescut antigament al nostre entorn, donat que estem al límit del seu hàbitat natural actual. Malgrat tot, es pot cultivar perfectament al nostre jardí, i admet la poda com a “seto” i arbust decoratiu.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada