Hi ha itineraris al nostre país amb molta història que han estat convertits en senders accesibles a la ciutadania, a l'esport i la salut.
Entre Ripoll i Sant Joan de les Abadeses (comarca del Ripollès), a finals del segle XIX es va construir una línia de ferrocarril procedent de Barcelona per fer arribar el carbó, extret de les mines d'Ogassa, fins a la ciutat i les indústries de Barcelona. Als anys 70 del segle passat va deixar de funcionar aquest darrer tram ferroviari.
Les necessitats de la societat actual són vent diferents en quan a fonts d'energia i les mines de carbó no són rentables. El territori s'ha hagut d'adaptar als nous temps i al Ripollès han apostat pel turisme verd.
Aquest antic tram de via ha estat convertit en Via Verda i forma part d'un seguit d'itineraris del mateix interès que hi ha a tot l'estat, i dels quals a Catalunya hi ha diversos itineraris: a les Terres de l'Ebre i des d'Olot fins a Girona i Sant Feliu de Guíxols, sempre aprofitant antigues vies ferroviàries.
De Ripoll a St. Joan el traçat està pavimentat i transitable tant en bicicleta com a peu amb un desnivell mínim. Té 9'3 km.que es fan en una hora de pujada amb un paisatge agradable entre prats i camps de conreu. A Sant Joan de les Ab. hi trobem l'antiga estació de tren convertida en restaurant, una zona de descans i aparells de recuperació i un desfibrilador -aparell que hauria de ser obligatòri per llei en llocs de pràctica esportiva-. Una sèrie de panells informatius ens donen dades sobre l'antiga via fèrria, la historia de Sant Joan de les Abadeses, els recursos històrics i turístics de la comarca i consells per la pràctica de l'esport a l'aire lliure. La Via Verda de la Ruta del Ferro segueix fins a Ogassa, però amb el traçat més costerut.
Seria bo que al Baix Vallès trobéssim itineraris adaptats a la pràtica de l'esport a l'aire lliure, amb senyalització adequada, protegits del trànsit, i estimulant la salut. Tot és qüestió de pensar en la ciutadania.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada