dimecres, d’abril 17

SANTA Mª MARTORELLES: FUSIÓ o SEGREGACIÓ ?


Al diari Contrapunt d'aquest divendres 12 d'abril, apareixia la notícia de la possible fusió dels municipis de Martorelles amb Santa Maria de Martorelles, arrel del projecte de llei Governs Locals que està preparant la Generalitat de Catalunya.
Aquest no és un tema nou i ja han aparegut diverses articles i entrades en aquest mateix blog, així com en el blog Antondensi. L'historiador local Joan Sanjuan ha tractat en algun article aquest tema: La Segregació de Martorelles, Un sol poble, dos municipis, Martorelles i Santa Mª de Martorelles: raons de la fusió.
Les motivacions que van dur el 1924 a demanar la segregació de Martorelles de Dalt del municipi de Martorelles, avui han desaparegut i no tenen gaire sentit. En tot cas, els motius per seguir defensant la segregació o independència com a municipi propi són diferents i legítimes, però la realitat econòmica i financera del Consistori municipal seria ben diferent per ambdós pobles junts: Santa Mª de Martorelles i Martorelles.
Amb tot caldrà calibrar bé la desició i avaluar bé els pros i els contres per a cadascun dels municipis en cas de fusionar-se o agregar-se altre vegada després de prop de 90 anys. Per part de Martorelles (de Baix) no superar els 5000 habitants sempre ha estat una llosa que ha condicionat les subvencions i la possiblitat de tenir serveis propis i millors per a la ciutadania: Centre de Salut CAP, Correus, Institut Secundaria, etc.Uns serveis públics que també gaudiria la població de Sta. Mª de Martorelles de ple dret, si es fusiona. Però, el desenvolupament urbanístic de Martorelles no ha estat suficient com per augmentar la població per sobre dels 5000 hab. des de meitat del segle XX, i la perspectiva actual i a mig plaç no fan creure que això hagi de canviar.
La futura llei de Governs Locals preveu que els municipis de menys de 5000 h. podran deixar de gestionar alguns dels serveis i competències actuals si no demostren la seva viabilitat econòmica.
D'altre banda, Santa Mª de Martorelles tampoc ha crescut de forma substancial -malgrat el creixement poblacional i urbanístic dels darrers 30 anys -, com per millorar les possibilitats de serveis propis per al municipi i no tenir que dependre dels serveis d'altres municipis, així com de l'abaratiment dels actuals serveis per ser compartits. El darrer pla urbanístic -POUM- no preveu que la població superi els 1200 hab. en 20 anys, fet que no representaria un canvi substancial en la millora de l'accés a serveis propis  ni la millora de la fiscalitat de les arques municipals. A més si la llei de Governs Locals prospera tal com està, els municipis de menys de 1000 habitants, com és el cas d'aquest amb uns 850 h., perdrien la major part de les competències en la gestió de serveis i atribucions que passarien a ser gestionades directament per la Diputació o el futur Consell d'Alcaldes de la Comarca.
La fusió planteja una sèrie d'avantatges vist el futur, però també moltes incògnites.
Quin serà el nom del barri del nucli de dalt? seguirà anomenat-se Santa Maria o tornarà al topònim anterior a la segregació: Martorelles de Dalt? En tot cas caldrà fer una consulta ciutadana. Com s'anomenarà el nou municipi fusionat? Martorelles?
Com afectarà el futur desenvolupament urbanístic donat que es tractarà d'un sol Pla Municipal  per els dos municipis fusionats en un sol territori? Caldrà filar prim i respectar la idiosincràcia de cada barri o unitat poblacional dins d'un mosaic intercalat entre cases i espai verd agrícola o natural.
De quina manera els ciutadans de Dalt seran representats si desapareix l'Ajuntament ?.  Doncs hi hauria una sola circumscripció electoral, segurament amb dos o tres col·legis electorals, un estaria situat a Dalt i se sabria quins resultats diferenciats hi hagut a les Municipals.
On se situaria la Casa de la Vila dels nou municipi? L'actual seu de l'Ajuntament de Martorelles a hores d'ara  és insuficient per encabir l'administració pública local, per tant caldrà utilitzar l'edifici Consistorial de  Santa Mª, per ampliar els serveis i així donar resposta a la població d'aquest nucli. Serveis generals, alcaldia, Plens, etc.?.
Tindrà la seva Festa Major el poble de Dalt com fins ara, i l'organització de festes, actes populars i tallers? Dependrà de la Comissió de Cultura del nou municipi o d'una comissió pròpia del poble de Dalt, o de com s'arribi a un acord municipal polític a l'hora de pactar la fusió entre ambdós ajuntaments, o d'un possible Ens representatiu, però això també dependrà del que articuli la nova llei en aquest sentit, que s'entreveu restrictiva.
En tot cas cal que es formi una Comissió Constituent entre tècnics i polítics d'amdós Consistoris, per avaluar els avantatges i possibles incompatibilitats de la fusió. Caldrà al final, si aquesta Comissió pren la desició de fusionar els dos municipis, convocar una consulta ciutadana -al municipi de Santa Mª de M.-, que determini la voluntat de agregar-se o quedar-se com està. Que aquesta última consulta sigui vinculant o no, dependrà de com es desenvolupi la futura llei de Consultes que el Parlament de Catalunya ha de tramitar.

4 comentaris:

  1. Bona tarda.

    A Martorelles creus que no hi hauria d'haver consulta?

    ResponElimina
  2. En realitat seria Sta Mª de M. qui es fusionaria amb Martorelles i són els ciutadans d'aquest municipi qui d'alguna manera haurien de decidir si voldrien deixar de pertanyer a aquest municipi i fusionar-se amb l'altre , o no ho voldrien.
    Els ciutadans de Martorelles no deixarien de pertanyer al seu propi municipi (Martorelles). No els canviaria res com a ciutadans. És l'Ajuntament i el municipi en si mateix qui hi sortiaria guanyant, suposadament.

    ResponElimina
  3. Crec que el terme correcte és "absorció", no "fusió". No volem ser una barriada de Martorelles perquè després de 90 anys d'independència tenim una història pròpia.

    Un veí de Santa Maria

    ResponElimina
  4. NO A LA FUSIÓ.
    MARTORELLES NOMÉS VOL ELS DINERS DELS NOSTRES IMPOSTOS!!!

    ResponElimina