diumenge, de maig 12

SOM ENERGIA - LA COOPERATIVA ENERGÈTICA D'USUARIS



La Crisi mundial actual té el seu origen en el preu i l’explotació dels recursos naturals del planeta que la societat està utilitzant. Aquesta és una civilització basada en l’ús de l’energia a gran escala basada en l’aprofitament de recursos energètics fòssils emmagatzemats durant milions d’anys al planeta.
La disponibilitat d’aquests recursos energètics naturals es cada vegada més escàs degut a l’increment de la demanda per al funcionament de la societat, però especialment és el petroli el que més incidència té en l’economia mundial. El petroli s’ha convertit en el recurs bàsic del creixement econòmic mundial, però l’ús ha anat creixent de forma important fent augmentar la demanda i el preu, per la disminució de les reserves. Això ha creat una escala de preus que supera el que el mercat mundial és capaç de suportar econòmicament, el que em diuen “Pic Oil”. I A la vegada a fet trontollar el sistema econòmic i financer mundial, i vet aquí la Crisi actual que és en el fons una Crisi Energètica global.
Constament s’estan llençant missatges des de la societat que cal canviar l’actual model polític i econòmic, però no tant de canviar el model energètic basat en recursos cada vegada més cars, contaminants i insegurs. En cara que no ho sembli estan naixent propostes fermes per canviar el model energètic basades en les energies renovables. Malgrat que no paren de llençar missatges de desprestigi d’aquest model energètic, el cert és que ja s’està creant una xarxa a petita i mitjana escala de producció i comercialització d’energies netes o verdes a base  recursos energètics naturals renovables: energia eòlica amb molins de vent, fotovoltaica amb diverses variants, hidroelèctrica i altres. La tecnologia en renovables està avançant de forma vertiginosa, abaratint els costos de fabricació i millorant el rendiment dels equips.
D’altra banda, l’economia actual basada en el crèdit financer especulatiu a dut a la societat la crisi econòmica mundial sense que es vulgui modificar el sistema capitalista. No en va a nivell mundial d’altra banda s’està estenent  el model cooperatiu.
Al nostre país s’han unit dues qüestions clau per sortir de la crisi: el canvi de model energètic i el canvi de model econòmic, i s’estan creant societats basades en la cooperació.
SOM ENERGIA, és una d’aquestes societats cooperatives basada en la promoció de l’ús de les energies renovables a través de la instal•lació de centrals productores d’energies renovables, la comercialització d’aquestes als consumidors associats i la promoció de l’autoconsum energètic a les llars i empreses.
A Alemanya hi ha actualment més de 250.000 usuaris associats a societats cooperatives energètiques, a nivell de l’estat espanyol naixia Som Energia el 2010 dins de la Universitat de Girona com un projecte cooperatiu d’impuls de les energies verdes i que en aquests moments ja té 7.800 socis així com molts altres que ja tenen el seu comptador elèctric contractat  a aquesta societat que compra i produeix energia renovable només als parcs eòlics i fotovoltaics.
El passat divendres es va fer la presentació de Som Energia a Mollet del Vallès – una de tantes que es venen fent a tot el territori-, amb una bona afluència de gent molt interessada en aquest projecte i en formar-ne part. A tot l’estat hi ha 15 grups regionals de treball i molts  grups locals a Catalunya de gent associada que treballa per organitzar i donar a conèixer Som Energia a través d xerrades informatives sobre: el sistema energètic espanyol, la factura de la llum, l’autoconsum,  i a donar a conèixer el funcionament de la cooperativa. Properament es formarà un Grup Somenergia al BaixVallès.

MÉS INFORMACIÓ SOBRE SOM ENERGIA

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada